9 Eylül 2013 Pazartesi

9 Eylül

  Bi' süredir yazmadım, doğrudur. Gerçi hiç kimse için fark etmediğin farkındayım ya. Neyse. Günün öneminden faydalanarak 9 Eylül ve İzmir hakkında bir şeyler paylaşmayı düşündüm. Bugün gösterilere gidemesem de bilgilenin diye...
  9 Eylül, İzmir'in kurtuluşu; Kurtuluş Savaşı'na dayanıyor. Yunan işgalinden sonra Türk ordusunun İzmir'e girişini belirten tarihtir. Büyük Taarruz (veya Başkomutanlık Meydan Muharebesi) olarak adlandırılan, Türk ordusunun İzmir'e giren Yunan'lara başlatt
ığı ve 21 Ağustos 1922'de izin verilmiş, 26 Ağustosta başlatılmış bu mücadele 9 Eylül'de Türk Ordusu'nun İzmir'e girmesiyle ve 18 Eylül'de Yunan Ordusunun yurdu terk etmesiyle sonlanmış bir savaştır. Bununla birlikte Kurtuluş Savaşı da sona ermiştir.
  Aslında Bundan çok daha fazla bilgi var fakat Vikipedi'den sömürdüklerimin sizi sıkmasını istemem. Kısaca bazı bilgilere göz atma gerekirse:
  Sakarya Meydan Muharebesi kazanılmış olsa da Türk ordusu Yunan ordusuyla savaşa girebilecek durumda değil çünkü büyük eksikleri vardı. Bu yüzden halktan son bir yardım istediler. Bütün mali kaynaklar sonuna kadar kullanıldı. Askerler eğitilmeye ve Güney ve Doğu'daki kapanan cephelerdeki birlikler Batı'ya kaydırıldı. Üstünlük sağlanması için Türk ordusunun sayıca fazla olması gerekiyordu. Yunan Ordusu yaklaşık 200.000 kişiydi ve Türk ordusu 186.000 kişiye ulaşmıştı. Yunan Ordusu'na yaklaştılar fakat ancak denge sağlayabildiler.
  26 Ağustos'ta başlayan taarruz en sonunda Türk Ordusu'nun 9 Eylül'de İzmir'e girmesiyle ve Kadifekale'ye Türk Bayrağı'nın dikilmesiyle bitmiştir. Bugün de sonradan bayram ilan edilmiştir.
Kaynak: Vikipedi
Not: Eğer Büyük Taarruz ve İzmir'in Kurtuluşu ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isteyen olursa:
İzmir'in Kurtuluşu: http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0zmir'in_Kurtulu%C5%9Fu
Büyük Taarruz: http://tr.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCy%C3%BCk_Taarruz 

 Bir İzmir'li olarak hepinizin 9 Eylül'ünü kutluyorum.
-Hayalperest

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder